Boli la iepuri


EIMERIOZ (coccidiozei) - o boala cauzata de protozoareBoala acuta, subacuta si cronica, intestinale, hepatice, și mixte (cel mai frecvent) forma. Iepuri bolnavi la 4 la 5 luni de vârsta în orice moment al anului. Există cazuri de boală și animalele adulte. Patogeni - 9 raft specii. Cele mai frecvente sunt 5 specii (1 specie de parazit in duct biliar, iar restul - din celulele epiteliale ale intestinului mici și mari). Boala apare peste tot. 70-100% din iepuri infectați cu coccide. Sursa - bolnavi și de a recupera de la iepuri si oochisturi locurile infectate, celulele, furaje, echipamente, etc ... Aceste oochisturi poate fi autentificat de oameni pantofi, animale sălbatice, păsări și insecte. La fel de importante sunt conținutul de tineri celule aglomerate, murdare, așternut umed, de proasta calitate, produse alimentare și o schimbare bruscă a hranei pentru animale și a altor factori care afectează capacitatea de protecție a organismului. Perioada de incubatie de 4-12 zile, după o perioadă de incubare la iepuri manifestat letargie, apetit redus, sau absent, burta umflata si dureroase, au diaree cu mucus si de multe ori cu sânge. Pacienții sunt pipernicit, pierde în greutate, păr devin ciufulit. Uneori creste salivație, curgerea nasului si urinare conjunctivita, frecventă. Iepurii sunt uciși la 7-10 zile.

La deschiderea mucoasa intestinului subtire, un orb proces și punctată cu noduli ficat albicioase. Diagnosticul se bazează pe date epizootii, clinice și patologice si examenul microscopic al maselor fecale. Izolarea animalelor bolnave sunt plasate în cuști cu plasă de etaje.

Infecțioasă stomatită. Boală virală de iepuri. Bolnav cea mai mare parte tineri 20-25-dnsvnogo la 3 luni. Se raspandeste prin intermediul contactului cu iepuri bolnavi sănătos. La începutul bolii în limba placa iepuras, care, după cum culoarea boala trece de la alb la gri-roșu. În limba de ulcere destul de mari, salivație apare, din ce în ce progreseaza boala. Iepuri pacienți zgarieturi labe botul devenit letargic și apatic, ascunde adesea în celule. Apetitului pentru iepuri menținut, dar din cauza durerii în orala excitat mănânce și să bea un pic și sunt rapid fiind epuizate. Severitatea bolii variaza foarte mult - de la usoara pana la forme severe. În formele mai usoare de iepuri pe zi 10-a 12-a bolii recupera, dar în formele severe de moarte în prima săptămână.

Salivare este adesea observate la iepuri si alte boli. Pentru infecție, stomatită se caracterizează prin dezvoltarea de alte simptome clinice (depresie, diaree, etc), după saliveze de pornire, în timp ce în alte boli este opusul. Caracteristicile distinctive sunt, de asemenea, caracteristice fel de limbaj, precum și propunerea de mestecat cu sunete suge.

În stomatită infectioase ar trebui să izoleze imediat iepuri bolnavi, dezinfectat cuști și echipamente. Recupera de la iepuri pot fi folosite numai în scopuri comerciale. Lăsați-le să se împerecheze cu alte iepuri nu pot.

Dacă găsiți iepuri bolnavi într-o cușcă cu exterior sănătos și ar trebui să fie tratate cu atât, și mai devreme, cu atât mai bine.


Ar trebui să îmbunătățească imediat hrănirea iepurilor. Gura ar trebui să fie clătite soluție de 0.15 la suta de permanganat de potasiu sau 2 la sută soluție de sulfat de cupru. Puteți, de asemenea, uda gura sau soluții pironida de penicilină într-o concentrație de 1:1000. Poți să dormi în gura de praf alb streptotsida doză unică de 0,2 g de două sau trei zile consecutive. Puteți lubrifia gura unguent de 170 g de alb neutru petrolatumului cu 30 g lanolină, 2 g de alb streptotsida și 200 mii de unități de penicilină. Rezultate bune se obțin cu o singură injecție subcutanată de penicilină într-o doză de 20-40 mii de unități, sau injecție intramusculară cu penicilină într-o doză de 40 mii de unități pe iepure 1 kg.

Iepuri sănătoși care au fost în aceeași cușcă cu pacienții înainte de izolarea acestora, pentru a preveni adormi in gura ei alb streptocid 0.1 grame de cap și transplantate în alte celule și celule vacante dezinfectat 2 la sută o solutie fierbinte de soda caustica sau 20 la suta svezhegashenoy var.

Rinită (Rinita)-inflamatie a membranelor mucoase ale nasului, este catarală, fibrinoasă, difterie, purulentă, cronica acuta,.

Rinita infecțioasă la iepuri (Rinitis contagiosa cuniculorum), de capturare o infectie rece, curge nasul maligne. boala caracterizata prin mucoase sau purulente expirările ale cavității nazale, hiperemia mucoasei nazale, periodicitatea. strănut, înfrângerea de multe ori bronhiilor, pulmonar și pleura. Mecanismul de transmitere sau de Pasteurella multocida Borde-Tella hronchiseptica și Staphylococcus aureus aer, factori de transfer-alimentare, produse de sănătate.

Boala omniprezent de iepuri cauzate de diferite tipuri de bacterii, dintre care majoritatea locuiesc în cavitatea nazală și în condiții normale, nu prezintă o mare parte din efectele sale nocive. Atunci când, datorită condițiilor negative sau vătămări mucoasei nazale este deteriorat și inflamate, aceste microbi oportuniste introduceți iepure organism. Virulența acestei dramatic crește și iepure devine bolnav. Iepuri pacienții devin surse de răspândire a bolii, subliniind aceste microbi in mediul de când strănuți.

Iepuri bolnave strănut des, freca nasul labe, de la care se afla secreția mucopurulenta, care, uneori, se usucă în jurul nărilor și chiar să le bloca, cauzand iepure sa respire pe gura. Mucoasei nazale inflamate, umflate. Daca inflamatia apare numai în cavitatea nazala, boala ia o cronica si poate dura mai mult de un an. Starea generală de iepuri schimbă puțin. În cazul în care procesul se extinde la adâncime situată organisme până la pleurei și plămânilor, iepure, de obicei, într-una până la două luni moare. Cu astfel de simptome severe boli decat cele descrise in plamani de iepuri lovit wheezing, se ridica temperatura corpului, ele devin depresivi, mănâncă prost și epuizat rapid.

Simptome similare sunt observate la iepuri infectați rece necontagioase rinita sau expunerea la cavitatea nazală de orice iritante. Distincția între aceste forme de rinită de tip izolat din secretiile nazale. În normală non-infecțioase rinita el seros sau sero-mucoasa, cu rinita infectioasa - purulenta sau mucopurulenta.

În formele mai usoare de rinita iepuri pot fi tratate prin aplicarea diluat în soluție salină (1:2) 1 la suta ekmonovotsillin prin administrarea zilnică a acesteia 5-6 picături în fiecare nară.

Rezultate bune se obțin cu introducerea cavității nazale de furatsillina suspensii 1 la suta.

Pasteureloza (Pasteurelosis), septicemie hemoragica, o boala bacteriana a animalelor domestice și sălbatice, inclusiv păsările, caracterizate prin semne de diateză septicemie, hemoragic, pulmonar, intestine. (Dicționar de termeni veterinare)

Pasteureloza - boli infecțioase, fiind numit germeni Pasteurella-. Larg răspândită. Pasteureloza suferi alte tipuri de animale și păsări. În unele cazuri, bolnavi și persoane. Boala de iepuri răspândit foarte rapid. Două forme de pasteureloza: tipice și atipice. Într-o formă tipică de Pasteurella introduse în vasele de sânge și limfă, cauzând animale, sepsis, care a dus la un iepure din una și trei zile pe moarte. Principalele caracteristici ale acestui formular sunt, creșterea temperaturii corpului, la începutul bolii și declinul său ascuțit înainte de moarte, respirație rapidă, refuzul de a hrăni, și, în unele cazuri, chiar diaree și de descărcare de gestiune seros nazale.

Formă atipică pastsrellez se prelungește într-o formă mai slabă, provocând în unele părți ale corpului este de obicei una, două sau trei, uneori, subcutanată capsulate abces, care spontan deschis în 1.5-3 luni de la expirarea termenului de puroi cremos treptat vindeca. Deteriorarea stării generale și comportamentul de iepure de casă, cu această formă de pasteureloza este slab, iar cele mai multe cazuri recupera iepuri.

Într-o formă tipică de iepure pasteureloza inutile tratate, ele ar trebui să fie pus să doarmă, și toți iepurii celelalte aparent sănătoși introduceți intramuscular o data cu 1 ml de 2-la sută soluție de oxitetraciclină la 1 kg de greutate corporală sau de două ori, cu un interval de 8-10 biomitsin ore la aceeași doză. Toate celulele din economie și stoc după uciderea iepuri si descris tratamentul necesar pentru ms mai mult de o zi pentru a dezinfecta si jgheaburi litieră, gunoi de grajd, alimente neconsumate si apa pentru a distruge.

Mixomatoză iepuri (mixomatoză cuniculorum) - o boala virala acuta vysokokontagioznaya manifestat bleforokonyunktivitom, formarea de tumori, infiltrarea edematoasa gelatinos al tesutului subcutanat ale capului, vulvei, anusului, precum și alte zone ale corpului, de mare de zbor. Sursa de focar - iepuri bolnavi. DOS. transfera transmisiv mecanism de ...

Mixomatoză apare numai la iepuri și iepuri de câmp. Agent patogen - virusul myxoma. Iepuri sănătoase infectate prin contact cu bolnavi sau deja bolnav cu iepuri. Boala se răspândește rapid, astfel încât la primul semn de boala ar trebui să fie deosebit de vigilente pentru a izola animalelor și sunați medicul veterinar. Agenții majore ale virusului myxoma sunt tantari, purici, torțe, păduchi, furaje contaminate, echipamente, diferite animale si pasari, precum și ca mine crescători.

Două forme de mixomatoză: umflarea și nodular.

Atunci când boala la pacientii cu forma edematoasa de iepuri bilaterale Blepharoconjunctivitis apare pentru prima data, si apoi rinită. Pe cap, din spate, laterale și alte locuri apar dimensiunea tumorii până la 3-4 cm în deschiderea acestor tumori sunt detectate în lichidul mucoasa. Acesta este semnul distinctiv al unui vagabond mixomatoză Pius, în care tumorile sunt rare și care conțin o grosime de puroi alb. Iepuri, forma edematoasa de mixomatoză bolnav, deprimat, refuză alimente pentru a pierde in greutate, temperatura corpului, acestea au crescut, membranele mucoase, cianoză, respirație șuierătoare respirație, urechi atârnă în jos, pleoapele lipesc unul de celălalt de sero-fibronoznyh selecții. Boala dureaza 4 - 10 zile, uneori până la 4 săptămâni. Până la 90% din iepuri care dezvoltă această formă de mixomatoză, mor de obicei.

Atunci când un astfel de semne noduli mixomatoză sunt absente. Numai pe cap, urechi si pleoapele apar noduli, care rezolva uneori, și, uneori, necrotice. Nodul continuă 30-40 de zile. De obicei, 30-50% din iepuri afectate recupera.

1 комментарий: